Проблем с къртица - голяма напаст!

споделете мненията си по различни теми свързани с живота на село

Модератор: ResidentEvil

Проблем с къртица - голяма напаст!

Мнениеот valerika на Нед Ное 25, 2007 9:59 pm

Здравейте!Може би не е мястото тук,но ако все пак някой реши нека даде съвет !Как да се отърва от тази напаст-къртицата?Дворът ми е разоран.За саксии пръстта е страхотна,ама като си помисля напролет пак какво ме чака........плаче ми се!Пробвах и с нафталин,и с ток ,и такава машинка взех.Прогонва за известно време и пак се връщат.Не знам откъде дойдоха,досега нямаше.
valerika
питащ

Мнениеот Silver77 на Нед Дек 02, 2007 3:35 pm

в последните дупки, които е направила къртицата наливаш по един литър вода, в който е разтворен 200 грама син камък. Гадината ще умре съвсем скоро. :twisted:
Silver77
напреднал

.......

Мнениеот valerika на Пон Дек 03, 2007 8:12 pm

Благодаря! :) А няма ли опасност за растенията,които са посадени?Или трябва непременно да е преди засяването на двора?/това със синия камък,имам предвид/.
valerika
питащ

Къртица

Мнениеот bojenci на Вто Дек 04, 2007 6:01 pm

Здравейте,
Мен също ме интересува този въпрос.
Чувал съм за слагане на тройка кукичка, пускане на пиратки и какво ли още не, но досега не съм срещнал ефикасен метод.
Споделете ако някой знае изпробван метод.

Поздрави :)
http://bojenci.eu Боженци - портал на АИР Боженци. Снимки от Боженци. Настаняване в Боженци.
bojenci
питащ

Мнениеот ogibo на Вто Дек 04, 2007 7:21 pm

www.marmaks.business.bg
На мен тези устройства ми помогнаха.
ogibo
помощник

Мнениеот Silver77 на Чет Дек 06, 2007 11:49 am

О дааа, този линк беше много полезен!

Електронен уред за борба с подземни гризачи - къртици, сляпо куче, полски мишки.
Подземните гризачи са с закърняло зрение, но за сметка на това имат силно развит слух. Тази тяхна физиологична особеност дава възможност за ефективна борба с тях. Електронният уред за борба с подземни гризачи излъчва звукови вибрации, които се разпространяват чрез почвата и въздействат върху слуховия апарат и нервата им система. Звуковите вибрации се разпространяват в кръг с диаметър до 32 м. и покриват площ до 800 м2. Формата и честотата на вибрациите са сходни със сигналите на предстоящо земетресение. Естествените инстинкти за самозащита на подземните гризачи ги принуждават да напускат охраняваната площ, търсейки по-благоприятни места.

Степента на ефективност на уреда зависи от:
- Параметрите на почвата - сухите и песъчливи почви по-слабо провеждат звуковите вълни
- Качеството на батериите

Габаритни размери - 33 х 4.4 см.
Захранване - батерия 1.5 V - 3 бр.

Цена - 27.00 лв. без ДДС
Изображение
Silver77
напреднал

къртица

Мнениеот valerika на Нед Дек 09, 2007 2:55 pm

Имам такъв уред!Обаче действа известно време ,наистина ги прогонва,но като се махне ,минава време и пак се връщат.А не го държа постоянно,защото все с нещо ми попречва и аз......го махам.Ще пробвам със синия камък:явно ефект ще има ,ако се унищожи гризача.С прогонване няма особена полза.Отиват у съседите,мине време и пак се връщат.Наесен като се прибере реколтата идват да зимуват по старите си места,а уреда тогава със сигурност е прибран
valerika
питащ

Re: къртица

Мнениеот Dinamit на Вто Фев 09, 2010 12:37 pm

И аз имам проблем с къртиците. Мястото ми е 1 дка, мисля да сложа 2 уреда от тези. Бих пробвал и това със синия камък, ам се притеснявам да не прецакам почвата.
Има и друг метод за борба - таблетки с най-опасния газ за бозайници - CO. Не ви го препоръчвам! Прекалено е опасен, защото може да подейства смъртоносно и на хора, а като пускате таблетките в дупките някои от гризачите пак успяват да ги избегнат...
Dinamit
четящ

Мнениеот domata на Сря Фев 10, 2010 5:05 pm

Сееш(садиш) в близост 2-3 бр. рицин.Хем ще имаш страхотна декорация след време ,хем проблема почти на 100% решен.Още от сега можеш да си засееш няколко семена в кофички в къщи .
domata
питащ

Мнениеот СТЕФКА на Сря Фев 17, 2010 12:40 pm

ЗДАВЕЙТЕ. казаха ми един метод , който бил изпитан- аз лично не съм, но все пак може да се пробва. вземате кило син камък и разхвърляте из двора на око. при обработката на почвата той минава на нивото на корените . хем обеззаразявате почвата, хем бягали къртика и сляпото куче.от 2-3 г. практикувал това мой познат и не навлизали в двора му.
дозата прави отровата
СТЕФКА
четящ

Мнениеот milanovs на Сря Фев 17, 2010 5:59 pm

Превет колеги градинари.По темата за къртиците, четох някаде че били защитени.А моите лалета и кокичетане са ли.Да кажа и моя опит.Става с вода,но трябва силна помпа,моита е цол и половина,чат пат искарам по някоя.Става също и с БИ 58.Ще намерите БИ 58 по магазините за препарати.Взимате 1 парцал и го накисвате хубаво,после го пъхате в дупката и заравяте.Тои мирише много силно и бягат по комшиите.Диства около 1 месец и после наново.Успех.
milanovs
четящ

Мнениеот 4здравидасме на Съб Дек 25, 2010 1:21 am

Здравейте

Аз живея в Италия в провинцията, не далеч от Милано
Много съм доволен да чета Вашата поща, струва ми се да съм си у дома
Имам голяма градина също със засадени млади плодни дръвчета
Вече втората година имам проблем с къртиците. Виждам навсякъде торти

Опитах с Електронни уреди - сложих 5 в земята ! Безполезно!
Моля да ми обясните какво е БИ 58.
Ако знаете латинското наименование и на син камък също
Можете ли да обясните, моля, ако почвата е много тежка, глинна, какви трикове знаете за култивиране на рицин?
:?
Благодаря
Amy
4здравидасме
четящ

Мнениеот milanovs на Сря Апр 27, 2011 4:07 pm

[quote="4здравидасме"]Здравейте

Аз живея в Италия в провинцията, не далеч от Милано
Много съм доволен да чета Вашата поща, струва ми се да съм си у дома
Имам голяма градина също със засадени млади плодни дръвчета
Вече втората година имам проблем с къртиците. Виждам навсякъде торти

Опитах с Електронни уреди - сложих 5 в земята ! Безполезно!
Моля да ми обясните какво е БИ 58.
Ако знаете латинското наименование и на син камък също
Можете ли да обясните, моля, ако почвата е много тежка, глинна, какви трикове знаете за култивиране на рицин?
:?
Благодаря
Би 58 е препарат за пръскане на дървета и посеви.Навремето в България се използваше често.Но не зная дали го има в Италия.Там може и да е забранен,доста е токсичен.Ако ме поканите на госи в Италия може да измислиме нещо срещу къртиците. :D
milanovs
четящ

Мнениеот лъчо на Пон Май 23, 2011 3:52 pm

Вземи си котка-женска,мойта освен мишки лови къртици,змии,гущери и врабчета
лъчо
четящ

Мнениеот 4здравидасме на Сря Май 25, 2011 7:24 pm

Благодаря ви, приятели, много любезенo. As за съжаление ne moga da si vsema kotka, sa6toto njamam ограда i влизат много кучета. Kое е латинското наименование и на син камъk (това, за което говориte). Kое е съдържанието на Б58 ? Тук cе използва един продукт, nаречен "зеленa мед". Cъщотото ли e?

Бих искал да си посея Български чушки - тези, които имат голяма маса (месо), дългu, които ce подготвят на скара, след това премахва кожата, преди пълнеж със сирене.
Бихте ли ми казали къде мога да си купя семена (в България), Но да е сериозно
всичко най-добро
4здравидасме
четящ

Следваща

Назад към На седянка